Paylaş
KOBİ’ler için Yeşil Ürün Programı Hibe Programı Çağrısı
Global çapta yaşanmakta olan iklim krizinin etkilerini minimum düzeye indirmek amacıyla 2019 senesinde Yeşil Mutabakat anlaşması ortaya çıkmıştır. Yeşil Mutabakat anlaşması kapsamında birtakım hedefler belirlenmiştir ve bu hedeflerin hayata geçirilmesine odaklanılmıştır. Hedefler gerçekleştiği takdirde 2050 senesi içerisinde Avrupa’da iklimsel dönüşümler ve iyileşmelerin meydana gelmesi beklenmektedir
Yeşil ürün genel olarak ‘’doğal kaynakları bitirmeyen ve geri dönüştürülebilen ya da değeri korunabilen ürünler’’ olarak tanımlanır. Yeşil ürünler genellikle iki temel hedefe sahip olarak tanımlanır: israfı azaltmak ve kaynak verimliliğini en üst düzeye çıkarmak. Toksisite içermeyen bileşenler ve çevre dostu prosedürler kullanılarak üretilirler. Genellikle organik, ekolojik, geri dönüştürülebilir ve enerji tasarrufu sağlayan ürünlere yeşil ürünler denir. Bir ürünün Yeşil Ürün olarak tanımlanması için bazı özellikleri taşıması beklenmektedir. Aşağıda bu özellikler özetlenmiştir: İnsan ya da hayvan sağlığına tehlike oluşturmamalı, İmalat, kullanım ya da bertaraf etme süreçlerinde çevreye zarar vermemeli, İmalat, kullanım ya da bertaraf etme süreçlerinde enerji ve diğer kaynakların tüketiminde tasarruf sağlanmalı, Fazla ambalaj ya da kısa yaşam süresi nedeni ile gereksiz atığa neden olmamalı, Gereksiz kullanımın oluşması önlenmeli, Süreçler sırasında hayvanlara işkence yapılmamalı, Çevreye zararlı malzemeleri içermemelidir.
Programın Amacı
Yeşil Ürün Hibe Programı’nın amacı TEKNİK TEKSTİL VE KOMPOZİT MALZEME sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin Yeni girişimci ve Start-up’ların yeşil ürün tasarım ve inovasyon projelerinin geliştirilmesi, proje yönetimi ile ilgili alanlarda sunulan destek ve teşvik mekanizmalarına erişim, iş geliştirme gibi alanlarda ihtiyaç duydukları konularda kapsamlı hizmet sunabilmek için uygun görülen proje fikirlerinin hayata geçirilmesi ve devam eden projelerinin uygulanmasına destek olmaktır. Enerji, su ve diğer kaynaklarda tasarrufu ve geri dönüşüm sağlayan, çevreyi koruyacak, atıkları azaltan ve geri dönüştürülmüş atıklardan yeni ürün üretimi ve süreçleri vb.
Başvuru Şartı
Firmanın KOBİ statüsünde olması, Firmanın BURSA ilinde faaliyet göstermesi, Start-up ve Girişimciler, Kar amacı gütmeyen kuruluşlar, Ar-Ge ve Tasarım merkezleri veya Ar-Ge ve Tasarım enstitüler, Projenin yenilikçi bir ürün/çözüm/süreç olması, Projenin yeşil ürün/yeşil üretim konusu olması, sürdürülebilir olması, Projenin üretime dayalı ticari potansiyelin olması.
Sunulan proje konusu ürünün teknik tekstil veya kompozit alanında; Tekstil/konfeksiyon, Kimya/Boya • Plastik/Kauçuk, Raylı Sistemler, Havacılık, Makine İmalat, Otomotiv Sektörlerinden birinde faaliyet gösteren firmalar başvuru yapabilir.
Projelerin Süresi
Projesi süresinin en fazla 10 ay olması
Başvuru Tarihi: 30 Aralık 2022
Başvurusu için info@kocaelihibe.com mail atarak danışmanlık ve bilgi alabilirsiniz.
Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın.
Tanem UÇAR